Att tänka på vid renovering

När det är dags att renovera huset finns det mycket att tänka på. Behovet ska ses över, vad är det egentligen som behöver göras på huset? En budget behöver sättas upp, vad får renoveringen kosta? Hur mycket kostar hantverkarna och hur mycket blir kvar till material?

Kanske måste man vänta ett tag innan renoveringen går att genomföra, för det är viktigt att välja rätt material och inte minst rätt kvalitet på materialen. Rätt plåt till taket ger dig ett tak som håller i många år. Väljer du istället fel material eller kvalitet kommer renoveringen snart att vara ogjord och du får lägga ny plåt mycket tidigare än du annars hade behövt. Rätt golv till rätt rum ger inte bara rätt egenskaper hos golvet, olika rum har olika behov, utan väljer du till exempel ett laminatgolv till köket eller hallen kommer golvet snart att slitas ut och behöva läggas om och pengarna rinner snabbt iväg.

Även att välja rätt färg till fasaden är viktigt, det kan skilja många år mellan målningarna, beroende på vilken färg du väljer. Dessutom har även fasadfärger olika egenskaper och behöver anpassas beroende på ditt och din fasads behov.

Läs på och ställ frågor

Tveka inte att be dina lokala återförsäljare om råd, det finns mycket kunskaper både hos ditt byggvaruhus och hos dina hantverkare. Även bekanta som har renoverat med gott resultat sitter på stora kunskaper och är säkert glada att få hjälpa till. En tumregel är alltid att om det verkar för bra (och billigt) så är det precis så det är. Sen är det förstås så att man i vissa rum kan välja lite billigare och sämre material. I ett sovrum händer inte mycket om du väljer en sämre tapet eller färg, mer än att du får göra om det efter kortare tid än du annars hade behövt. Väljer du däremot dåliga material i ett badrum tar du stora risker när det gäller fuktskador och du får räkna med att den tidigarelagda renoveringen blir kostsam.