Billiga sätt att renovera köket

Köksrenovering kan kosta flera hundratusen och det är sällan den satta budgeten håller. Om man är trött på sitt gamla kök men inte har råd att bygga ett helt nytt, finns det billigare tillvägagångssätt än att köpa helt nytt från IKEA eller annat företag som säljer kök.

kök

Köksskåpen

Ibland räcker det att endast lacka om köksluckorna och byta handtag för att få ett helt nytt utseende. Om skåpen fortfarande är i bra skick kan man skicka den till en lackerare som fixar resten.

Det finns tusentals olika knoppar och handtag att välja bland. På specialbeslag.se finns beslag i flera utföranden: glas, metall, porslin och plast.

Ett annat alternativ är att se om någon säljer sitt gamla kök på nätet. Andra personer som vill göra om sitt kök vill gärna bli av med det gamla. Då kanske de säljer iväg det billigt för att bli av med det. Se om det finns något intressant hos annonsguiden.se, där kan man hitta kompletta kök under tusenlappen.

kakel

Väggar och kakel

Det brukar inte vara mycket kakel i kök, vilket gör det lätt och billigt att byta ut. Det krävs inte mycket träning eller kunskap för att lyckas sätta sitt eget kakel. Om det faller bort bitar av väggen kan man behöva jämnspackla underlaget först. Själva kaklandet tar inte så lång tid, så länge man har rätt verktyg. Kakelkapare eller vattenskärare kan man oftast hyra av företag eller låna av en kompis.

Kakel gör en enorm skillnad på kökets utseende. Och man behöver inte hålla sig till de vanliga, vita, fyrkantiga kaklet. Titta på utbudet på stonefactory.se så ser man att på ett billigt sätt kan få ett personligt kök.

När man ändå ska sätta nytt kakel, kan man passa på att måla eller tapetsera om. Väljer man att tapetsera väggarna ska man välja tapeter som tål att bli avtorkade. Man ska absolut inte välja papptapeter eftersom de förstörs om de kommer i kontakt med vatten. Bästa alternativet är att måla. På måleributiken kan man blanda till sin alldeles egna nyans.

Det är viktigt att man gör ett ordentligt förarbete innan man sätter igång och tapetserar och kaklar, dels så går det mycket enklare att tapetsera och sätta kaklet. Men också slutresultatet blir så mycket bättre. Var alltså noggrann innan du sätter igång med ditt arbete. Det kommer att betala sig i slutändan och med slutresultatet.