Det vackra i det osynliga

En av de sakerna som kan vara de absolut vackraste detaljerna på ett hus är inte sällan osynliga, genomskinliga. Vi talar självklart om fönstren.

klassiska spröjsade fönster

Egentligen så är det inte det genomskinliga glaset som är det absolut vackraste även om dess reflektioner ofta kan ge en byggnad till liv. Istället är det stilen på fönstret som är ger absolut mest. Fönstrets karm och eventuella spröjs skänker enormt mycket till huset de sitter monterade på.

Att byta fönster

Att byta fönster kan snabbt bli ett både dyrt och tidskrävande projekt. Som kund kan det vara svårt att navigera sig och veta hur mycket man kan göra själv samt vilka fönstertillverkare som är prisvärda. Det finns dock sätt att minimera påfrestningen på både plånbok och schemat.

I Norrland verkar ett företag som heter Nordfönster som levererar helhetslösningar och gör hela processen väldigt enkelt för dig som kund. Det hela börjar med ett hembesök där de hjälper dig luska ut vilka behov som behöver täckas. Även val gällande fönstrets stil diskuteras och val gällande fönstrens storlek och stil diskuteras.

En stor fördel är också att nordfönster är leverantörsoberoende vilket resulterar att fönster som passar just din budget och dina tekniska krav.

Spara energi och pengar

En viktig faktor att ta med i beräkningarna när man tittar på köp och installation av nya fönster är hur mycket mer energieffektivt huset kommer att bli tack vare uppgraderingen. Även om det först kan låta dyrt med energiglas så bör man tänka på att det är något som kan betala tillbaka sig efter bara några år. Efter det sitter fönsterna kvar och fortsätter spara dig pengar.

Bra att tänka på

När man väljer vilket glas man ska köpa och använda så är det viktigt att kolla vilka egenskaper de har.  Några saker som man kan kolla är hur mycket ljus och värme glaset släpper in samt hur bra ljudisolerat det är. Ljus och värme är en av de största anledningar till att vi använder fönster men för mycket av det goda är inte heller bra. Till exempel i sovrum och andra rum som man inte vill att det ska vara för varmt i så kan man istället överväga att använda solvärmedämpande glas.

Om man bor i en storstad eller något annat område där det är mycket oljud så kan det vara en bra idé att leta efter glas som är bra ljudisolerade. Ett sätt som man kan göra detta på är att byta från ett 2-glas fönster till ett så kallat 3-glas fönster. Dessa fönster är konstruerade för att dämpa bullernivån utifrån och används ofta inne i storstäder.