Få ett rum att sticka ut

Det finns få saker som man vill mer när man designar sitt eget hem än att det skall vara personligt och snyggt, att det skall sticka ut på det bästa sättet möjligt. Vad kan då vara bättre än tredimensionella skapelser?

änglar i gips

Skulpturer

Skulpturer är nog det vanligaste man tänker på i detta fallet. Granska konstbutikerna eller bygg något själv som verkligen sticker ut. Att välja en skulptur storlek större kan ofta vara rätt val och ta skulpturen från en prydnad till att bli ett rums centerpunkt.

Tänk på att det finns skulpturer som föreställer eller förmedlar nästan var som helst, det behöver inte vara ”tråkigt”. Är du filmintresserad kanske en kopia av något från filmen vara intressant, eller varför inte ett original? Då har du dessutom något som är perfekt att bryta isen med när du har gäster.

Skriv ditt namn på väggen

Det kanske först låter som klotter vi kan försäkra dig att om att dessa frigolitskyltar från Scandexpo verkligen är något utöver det vanliga. Du får dessutom själv valfriheten att designa skyltarna så att det passar dig och ditt rum bäst. Om man verkligen vill lyxa till det så kan man dessutom be att få plexiglas utskuret så att det kan läggas över bokstäverna, då är de dessutom vackert blanka.

Avgjutningar

Med lite gips och alginat så kan man själv snabbt och enkel (fast lite kladdigt ) skapa konstnärliga kopior av sin omvärld. Oavsett om det är din älskades ansikte eller en frukt så finns det möjlighet att för evigt bevara det i gipsform. Alginat är ett pulver som när man blandar det med vatten efter ett tag stelnar till en gelé. Detta gör det möjligt att få väldigt detaljerade avgjutningar av vad man än önskar. Det används bland annat av tandläkare för avgjutning av tänderna.

Gjut aldrig av en hand eller annat kroppsdel direkt i gips då det kan orsaka hemska skador. Gips stelnar genom en kemisk process som avger värme. Om du då gjuter fast handen i detta så att du inte kan ta dig ur riskerar du allvarliga brännskador. Använd istället alginatet som omnämndes tidigare.

Krukor

Är man en av de otaliga människor som gillar att ha krukväxter i hemmet kan det vara roligt att veta att man faktiskt kan göra sina egna krukor hemma. Det här behöver du:

 • Cementbruk A eller finbetong
 • 2 stycken formar i olika storlek
 • Hink
 • Matolja
 • Gummihandskar
 • Tumstock
 • Pensel
 • Hammare
 • Spackelspade
 •  En planka
 • Några vikter, t.ex. stenar

Sedan följer du bara guiden nedan:

 1. Pensla oljan jämt på den större formens insida och den mindre formens utsida.
 2. Fyllhinken med vatten, häll ned en spade med betong och blanda väl med handen. Upprepa tills konsistensen påminner om en lättflytande gröt.
 3. Häll ned betongen i den större formen och skaka om. Pressa sedan ned den mindre formen i den större, men inte hela vägen ned.
 4. Lägg plankan rätt över formarna och lägg vikterna ovanpå. Vikter kan även placeras i insidan på den mindre formen. Kolla med tumstocken att den mindre formen ligger mitt i den större.
 5. Knacka lätt på den större formen för att få bort luftbubblor.
 6. Låt gjutningen torka i minst ett dygn, en större kan dock kräva två. Skydda den mot sol och regn under denna tid.
 7. Ta bort formarna. OBS. De kan sitta ganska hårt, men var försiktigt ändå.