Inredning i offentlig miljö

Att inreda för en offentlig lokal kräver oftast ett helt annat tänkande än heminredning. En lokal ska ge en passande inramning åt sin verksamhet, och genom sin miljö också på egen hand forma det sociala sammanhanget. Den som köper en biografbiljett idag förväntar sig väldigt olika upplevelser, beroende på om man går på en modern multiplexbiograf eller en biosalong från 1940-talet.

Nybyggda biografer idag är ofta inriktade på bekvämlighet och upplevelsen av bioduken. Stolarna ska vara bekväma, då långa filmer utan paus är vanliga idag. Man får gärna ha gott om utrymme framåt och åt sidorna, och möblerna ska vara lättskötta så att även tre omgångar popcornätande tonåringar om dagen kan använda lokalen utan problem. Men bekvämt behöver inte betyda fult, med rätt stolsdesign – stolarna och deras placering är en av få inredningsdetaljer i en modern salong. Foajén är ofta inriktad på att sälja drycker och snacks, och inreds idag i hög grad som en butik, men med frikostigt tilltagna och bekväma uppehållsutrymmen.

En äldre biograf liknar till sin utformning mer en teaterlokal. Landets stora teatrar och äldre biosalonger byggdes i en epok när teater var ett stort folknöje och en social arena, och besöket i lokalen var lika mycket ett tillfälle att ta del av en kulturupplevelse som ett tillfälle att visa upp sig och nätverka. Lokalen skulle med andra ord ge en atmosfär av flärd och lyx, och ofta satsades stort på konstnärlig utsmyckning, draperier och foajémiljön. Många gånger är dessa teater- och biograflokaler för stora för sitt ursprungliga syfte idag, och då gäller det även att anpassa lokalens användning och kanske möjliggöra alternativa möbleringar för konferenser och evenemang.

En restaurang lever till stor del på ett starkt koncept, och inredningen är en del i att förmedla detta. Den som går på en lite bättre restaurang förväntar sig en miljö som inbjuder till socialt umgänge och bekväm service. Bord, stolar och textilier är ofta centrala för inredningen, en lite dämpad belysning skapar en intimare miljö. En mindre lunchrestaurang kanske hellre vill ha en ljus lokal dagtid, med en attraktiv utemiljö på somrarna, och prioriterar ett effektivt användande av utrymmet, för att kunna ha ett stort antal sittande gäster under rusningstid utan att de stör varandra.