Målningstips

Är det dags att måla om i ett av rummet? Eller ska alla rum målas om? Tänk på det här innan du börjar:

Täcka golvet

Täck alltid över golvet innan du börjar slipa, spackla och måla. Även om man tror att man är noggrann så kommer det att hamna saker på golvet. Det går att förhindra spill från färgburken men om det hamnar tapetbitar eller gammalt spackel på golvet kan du få fula repor på golvet.

Ta bort lös tapet

Försök inte att måla på tapet som sitter löst, det kommer inte att bli snyggt. Underarbetet är det viktigaste momentet. Riv bort all tapet som sitter löst och slipa kanterna så de blir mjuka och fina. Är det stora sjok som fattas måste man spackla eller sätta väv för att göra väggen plan och lät igen.

Maskeringstejp

Sätt alltid ut tejp runt listerna! Du vill ha fina och raka kanter nere vid golvet, runt dörrar och uppe vid taklisterna. Tejpen gör detta möjligt. Och låt inte tejpen sitta kvar medan färgen torkar, då kanske inte tejpen släppet och du blir tvungen att skära bort den. Eller så drar tejpen med sig torkad färg sedan får du måla om igen. Det är bättre att sätta dit en ny tejp dagen efter när det är dags för andra varvet.

Metodiskt målande

Var konsekvent när du målar. Måla alltid åt samma håll, inte kors och tvärs över väggen för det kommer att synas när det torkar. Måla uppifrån och ned i så raka linjer som du kan och dra efter med rollern eller penseln för att jämna ut färgen ytterligare.

Ha rikligt med färg på penseln eller rollern utan att det droppar. Annars är det risk att väggen blir flammig och du får måla dubbelt så många varv för att det ska täcka bra.