När du säljer hemmet

Det finns mycket att tänka på när du ska sälja en bostad, inte minst när det gäller det juridiska. Det är viktigt att känna till att du som säljare har upplysningsplikt, vilket innebär att du är skyldig att nämna alla fel som bostaden har. Du riskerar annars att tvingas betala för reparationer om ett fel senare uppdagas. Samtidigt säljs fastigheten i befintligt skick och det är köparens ansvar att undersöka den noga innan ägarbytet slutförs.

Hus

Att välja mäklare

Du är inte tvungen att anlita en fastighetsmäklare inför försäljningen, men de flesta föredrar detta framför att sälja på egen hand. En mäklare tar oftast mellan 3 och 5 procent av försäljningssumman i arvode, men då får du hjälp med alla delar av försäljningen, till exempel annonsering, värdering, kontraktsskrivning, visningar samt kontakter med köpare. Tveka inte att be om offerter från flera olika mäklare innan du bestämmer dig. Det finns idag olika företag som specialiserar sig på att ta fram offerter till olika mäklare, som gör det enkelt att jämföra dessa. Du gör en offertförfrågan online där du beskriver bostaden som ska säljas och får tillbaka upp till fem offerter från olika mäklare i ditt område. På så vis kan du jämföra mäklarnas arvoden och avgöra vilken mäklare som är mest prisvärd. Tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något genom att göra en offertförfrågan.

Köpekontrakt

Muntliga överenskommelser är inte bindande när det gäller fastighetsaffärer. Ett köpekontrakt behöver alltså skrivas så snart du och köparen kommit överens om köpet och det måste skrivas under av båda parterna. I kontraktet kan ni lägga till villkor, till exempel att du som säljare ska hitta en ny bostad innan köpet går igenom eller att köparen ska beviljas de lån som sökts. Det går att häva köpet om villkoren inte uppfylls. När du tagit emot hela köpeskillingen och samtliga villkor är uppfyllda ska du ge köparen ett köpebrev som bekräftelse på att köpet gått igenom. Köparen äger fastigheten från den dag då köpebrevet undertecknats. Skattemässigt sett är det dock tecknandet av köpekontraktet som markerar ägarbytet. Som säljare gör du därför klokt i att skriva kontrakt och köpebrev samma år, annars kan du råka ut för krångel vid beskattningen.