Planera flytten ordentligt

De flesta kommer att flytta ett antal gånger under sitt liv. Normalt sett är dessa tillfällen så pass utspridda att man kanske inte alltid kommer komma ihåg allt som ska göras från förra gången. Här följer ett schema man kan kan följa när det planeras flytt.

En månad innan

Nu är det dags att boka in flytthjälp om det behövs. Försök undvika fredagar då dessa snabbt blir uppbokade ganska lång tid i förväg. Ta kontakt långt i förväg om flytten dessutom planeras under sommartider. Gör upp med allt som flyttfirman ska hjälpa till med och om de står för kartonger eller om detta är något man själv behöver ordna.

Två veckor innan

Nu börjar det blir dags att införskaffa alla kartonger. Det finns flertalet återförsäljare av dessa och de kan variera i kvalitet. Nu kan man även börja småpacka sådant som annars bara står i förråd, garderober och andra liknande utrymmen.

En vecka innan

Det är nu det börjar bli mycket att göra. Ta först och gör en planerad adressändring. Har man fast telefoni i det nuvarande boendet och planerar på att ha det i nästa är det också dags att beställa flytt av denna.

Gå igenom alla förrådsutrymmen som källare, garage, vind och liknande ordentligt och packa ned allt som ska sparas. Se samtidigt över om det finns sådant som ska kastas bort eller kanske kan skänkas bort.

Dagar innan

Nu börjar det bli dags att gå igenom allt som har vardagsanvändning, som kläder, porslin, bestick och elektronik. Ett tips för att undvika riktigt tunga kartonger är att aldrig fylla dem mer än hälften med tunga saker och fylla ut utrymmet med kuddar, täcken, sängkläder, filtar och annat lätt. Märk gärna kartonger med vilket rum de tillhör så blir inflyttningen lite mer organiserad.

Samla även in alla nycklar till bostaden och se till att nycklarna till den nya bostaden även finns till hands.