Rätt tak

Överväger du att byta till plåttak på huset? Då har du förmodligen förstått vikten av att ett bra skydd mot olika former av nederbörd. Att drabbas av vattenskador kan nämligen bli en mycket dyr historia, så det är en god idé att försöka förebygga att en sådan situation ska uppstå.

Rött plåttakDe första frågorna du bör ställa dig själv är vilket utseende du vill att plåten ska ha samt vad du är beredd att betala. Du bör även ha i åtanke vilken lutning du har på taket. De vanligaste plåtarna som många lägger på sina tak är tegelimitation. På lador brukar en variant som heter TP20 användas. Och på övriga byggnader med många vinklar brukar falsad plåt användas.  Den sistnämnda varianten är också den dyraste, vilket beror på att plåtslagaren får mer jobb att utföra. Dels måste plåten bearbetas i verkstaden och även på plats eftersom den ska skarvas ihop genom falsning. Den falsade plåten kräver dessutom kontinuerligt stöd under sin yta medan övriga varianter oftast läggs omlott på läkt. Dock kan det vara värt att lägga extra slantar när man köper in plåten till taket eftersom man vill att det skall hålla sig snyggt i många år.

För falsad plåt krävs det att en plåtslagare lägger taket. Åtminstone rekommenderas det. De övriga plåttaken kan man lägga själv om man bara följer anvisningarna för montering. Det är oerhört viktigt att följa vinklarna. Om det skulle bli fel i början så blir det definitivt fel i slutet. Tänk på att alltid använda byggnadsställning dels för din säkerhet men också för att kunna lyfta plåten på ett smidigt sätt. Ställningen bör vara en självklar del av din arbetsplats.  Om det regnar och blir blött så bör man ha i åtanke att plåten blir hal. Med andra ord gäller det att vara oerhört försiktig när det regnar eller har regnat. Har man ändå dålig koll bör en plåtslagare utföra jobbet, vilket framför allt är effektivt rent tidsmässigt. En professionell plåtslagare brukar oftast utföra jobbet på 1/3 av tiden som det tar för en privatperson.

Ett annat alternativ som förenklar processen är s.k. klickplåt. Processen utförs på liknande sätt som när du lägger ett klickgolv. Vad gäller tak så bör genomföringar utföras av plåtslagare innan du börjar lägga klicktaket. Ventilationsrör, skorstenar och avloppsluftare är exempel på genomförare.

När man väl har ett plåttak måste man vara noga med att underhålla det. Ett av de viktigaste underhållen är att se till att man målar taket med jämna mellanrum, gör man inte det riskerar man att få läckage vid svaga punkter. Bäst är det om man gör detta på våren, luften är tillräckligt torr och taket har ännu inte blivit för hett för att kunna ytbehandlas. Taket ska rengöras noga innan man målar det, annars fäster färgen dåligt.

Man bör även vara noga med att få bort höstlöven, ligger de kvar kan nämligen inte ytan torka upp och fukten stannar då kvar under löven. Allt som krävs för att plåten sen ska börja rosta är en liten repa eller skada, korrosionen sprider sig sedan snabbt mellan plåt och ytskikt. Det är därför mycket viktigt att göra det man kan för att stoppa rostangreppen så fort som möjligt.

 

Om du vill ha fördjupad information om plåttak och om hur de skall läggas kan du kika in på Byggahus.se.