Renovera golv – olika metoder

Ett slitet och gammalt golv är inte en fröjd för ögat. Det spelar ingen roll om du tapetserar om och målar taket, det tråkiga golvet kommer att sänka stämningen i rummet och det ser inte helrenoverat ut. Det finns flera metoder för att fräscha upp ett gammalt golv, välj en metod som passar dig och rummets karaktär. 

Mattplattor

Vill du känna något mjukt under fötterna när du kliver upp på morgonen? Vill du att barnen ska slippa stickor när de dansar på sina rum? Eller vill du ha känslan av ett varmare golv utan golvvärme? Vid alla dessa tillfällen passar det utmärkt att lägga mattplattor. Det går snabbt att lägga, skarvarna försvinner i luggen och om du spiller något du inte kan torka bort kan du bara byta en platta. Du kan också kombinera olika mönster och färger på plattorna för att skapa ett unikt uttryck på golvet eller skapa små indelningar i ett större rum.

Slipa

Ett äldre parkettgolv eller massivt trägolv kan bli som nytt igen om du slipar det. Bästa resultat kommer med erfarenhet, vill du ha garantier och ett lyckat resultat är det bättre att anlita någon som gör det åt dig. Annars kan du hyra en golvslip över helgen och göra det själv men det krävs lite teknikträning, om du stannar medan maskinen är igång kommer du att få gropar i parketten.

Måla

Det går att måla på nästan alla material. Det är också en bra lösning när budgeten är smal och du vill göra en uppfräschning tills du har råd att göra en större åtgärd. Trägolv blir bara vackrare med tiden när de är målade, de små slitningar visar på liv i huset. Även laminat och plastmattor kan målas men det blir betydligt lägre livslängd och rekommenderas inte av målerifirmor. Dock kan det fungera som en snabblösning för tillfället.