Tips för ett rent hus

Alla vill väl ha ett rent hus, men vi vet också vad de flesta tycker om städning. Det finns dock tips som kan underlätta städningen.

young housewife cleaning

Ett av de bästa tips och en bra start till ett renare hem är att städa upp efter sig själv när man är färdig med saker och ting. Detta kan vara så enkelt som att torka av bordsytor efter till exempel ett mellanmål. Att rengöra med lite tvål och vatten i handfaten efter ett badrumsbesök. Eller att hänga tillbaka jackor och andra ytterkläder i garderoben. Allt detta tar väldigt kort tid och kan man lära sig att göra det mer eller mindre rutinmässigt, drar man verkligen ned på den mängd vardagsstök som annars kan byggas upp från dag till dag.

Men man undviker ändå inte storstädningarna i all evighet. När det väl ska göras är det bäst att det görs rätt, på så sätt slipper man göra återbesök på olika platser runtomkring hemmet. Man kan med fördel leja ett företag att göra storstädning ett par gånger om året så kan man själv ta någon sväng med dammsugaren, skurkäppen och trasan där emellan eller varför inte använda sig av rut avdraget och anlita städhjälp med regelbundet schema, då vet man att det blir gjort och man frigör en massa tid till annat särskilt när barnen bor hemma och man har andra aktiviteter att ägna sig åt tillsammans med dem.

För att hålla sig själv underhållen medan man städar kan man sätta på lite musik eller kanske en ljudbok, de flesta momenten i städning kräver trots allt inte mycket uppmärksamhet från öronen. Det finns många favoritlistor att välja på som gör jobbet lättare eller varför inte lyssna på en pod, här finns alltid något ämne man är intresserad av.

Fönsterputsning kan ibland vara besvärligt, vill man ha det helt rent så måste man ha lite teknik med en fönsterskrapa. Om man har ett hem med många eller stora fönster, eller fönster som sitter svåråtkomligt kan man använda sig av en städhjälp, som har både tekniken och utrustningen för att hantera sådant. Även här kan man använda sig av rutavdrag för att hålla nere kostnaden och nog är det rätt lyxigt att kunna unna sig detta som en julklapp eller present till sig själv.

De flesta är även mycket medvetna om smutsen som kan hittas under och bakom möbler och vitvaror, men dessa områden blir sällan en del av de vardagliga rutinerna. Vilket då gör det ännu viktigare att man väl tar det när man håller på att storstäda. Dra fram spis och tvättmaskin, se till att städa bakom stora soffor och allt annat som kan vara besvärligt att flytta på. Det kommer att kännas bättre när det väl är gjort.

För lite fler allmänna råd om städning kan man läsa den här artikeln på villaägarna.