Utrustning för hemmafixaren

Det är oerhört svårt att förverkliga alla sina briljanta hemmafixar-idéer helt på egen hand utan att ha tillgång till någon som helst utrustning. Även om mycket går att ordna med väldigt små medel så bör man ändå inte stå med helt med tomma händer när kreativiteten kickar in med full kraft.

För den som gillar att pyssla på med både det ena och det andra där hemma och gärna tar sig an små renoveringsprojekt i tid och otid så gäller det att vara utrustad för detta. Oftast räcker det med enklare verktyg, men vissa gånger så krävs det faktiskt att man har tillgång till mera avancerade grejer för att kunna göra vissa typer av ändringar i hemmet. Ofta går det att hyra eller låna sådant som man inte har användning av speciellt ofta, men vet man redan på ett tidigt stadium med sig att man kommer att vilja företa sig med något speciellt i större omfattning så kan det faktiskt vara värt att göra ett strategiskt inköp för framtiden. På så vis behöver man aldrig begränsas av tillgången på exempelvis ett visst sorts verktyg, utan kan istället genast köra igång med något projekt när den kreativa lusten faller på.

Tids nog kommer man ha skaffat sig majoriteten av alla de saker som man behöver för att göra det mesta själv, vilket då ger en enorma möjligheter till att förverkliga även det mest intrikata projekten. Kanske kan tillslut även hobbyfixandet leda till en ny karriär? Då det faktiskt inte är alltför ovanligt att detta inträffar för dom som älskar att vara kreativa i hemmet.

För den som är ny hemägare och kanske aldrig behövs förlita sig på sina egna verktyg tidigare behöver ju så klart börja med en grundläggande uppsättning. Nedan kommer ett antal förslag som alla borde ha hemma:

  • Snickarhammare. En enkelt men mångsidigt verktyg
  • Skruvmejslar. En uppsättning i olika storlekar, både stjärnmejslar och vanliga.
  • Skruvdragare. Här behövs ingen lyxmodell om man bara ska fixa saker i hemmet emellanåt. Men en med två batterier är praktiskt oavsett.
  • Vinkelhake. Så fort man måste kapa något rätvinkligt behöver man ha vinkelhaken till hands.
  • Tänger. En kombinationstång fixar väldigt mycket, men ett par smalare tänger kan också vara väldigt praktiskt.
  • Vattenpass. När något ska hängas eller sättas upp plant är detta verktyg ovärderligt.
  • Handsåg. En vanlig fogsvans gör ofta jobbet, men japansågarna är också väldigt populär idag och skär på tillbakadraget istället.