Vårarbete i trädgården

Början på våren kan vara en stressig tid för trädgården. Snön och kylan är borta och värmen och ljuset kommer tillbaka. Många gånger börja grönskan växa så det knakar och man fyller snabbt upp att-göra-listan. trädgård_384426322 Så vad är det man bör tackla? Flera områden kommer att behöva jobbas på:

  • Kökslanden bör grävas till
  • Alla perenner måste klippas
  • Jord måste fyllas på
  • Gräsmattan ska göras fräsch och fin
  • Rabatterna ska rensas

Ju mer man kan göra nu på en gång desto mer sparar man in under senare delar av både våren och sommaren. Man kan till och med leja hjälp i det första skedet för att få allt gjort så snabbt som möjligt. Väntar man för länge riskerar man situation som att ogräset tar över och ömtåliga knoppar och blad kan lätt stryka med när man rensar i djungeln.

Nu är även tillfället att ge växterna den mest optimala starten för säsongen. Genom att klippa bort det gamla riset och fördela den nya, svarta jorden bland de minsta plantorna kommer de ha mycket bättre chanser att växa sig stora och vackra. En lättskött trädgård är underbart för alla med gröna fingrar och det skapar man lättast just nu.

Gräsmattan är ju säkert inte en favorit för de flesta, rabatterna är ju så mycket mer levande och färggrann. Men allt detta kan snabbt förstöras om man inte samtidigt håller en ren och fin gräsmatta. Första steget är såklart att ta bort alla löv och kvistar. Sedan bör man se till att fixa hål och andra skador med lite jord och gräsfrön. Ett tunt lager dressjord hjälper dessutom till att hålla gräsmattan jämn och frodig. Första klippningen bör man göra när gräset nått omkring en decimeter och då är det bäst att bara toppa det sedan klippa igen om någon vecka. På så sätt får de minsta stråna en bra start.